Tien partijen uit de mkb-financieringsmarkt hebben zich verenigd in de Stichting MKB Financiering (SMF). De organisaties verwachten samen de komende drie jaar 5 miljard euro aan het mkb in Nederland te verstrekken.

Stichting MKB Financiering is opgericht door Boozt24, Collin Crowdfund, Dynamic Credit, Fiduciam, Funding Circle, Fund IQ, Lendix, NPEX, Voldaan en Spotcap. Het doel van de stichting is om de toegang tot alternatieve (non-bancaire) financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbeteren.

“Samenwerking tussen de alternatieve financiers is de eerste stap op weg naar meer zichtbaarheid en slagkracht van de jonge sector. De stichting gaat zich bezighouden met het vergroten van kennisontwikkeling bij ondernemers en ontwikkelt gecertificeerde educatie van financieel adviseurs. Daarnaast stelt de stichting samen met ondernemers en adviseurs een gedragscode MKB financiering op”, aldus SMF.

25 duizend bedrijven

De tien partijen hebben samen in totaal al circa 10 miljard euro verstrekt via ruim 100 duizend leningen, waarvan 1 miljard euro in Nederland aan vijfduizend mkb-bedrijven. Met de 5 miljard euro die zij in de komende drie jaar aan het Nederlandse mkb willen verstrekken verwachten zij minimaal 25 duizend mkb-bedrijven te kunnen financieren. SMF: “Op basis van de 8,2 miljard euro die er jaarlijks wordt verstrekt aan het mkb zal dit ruim 20 procent van de mkb financieringsmarkt zijn.”

Keuzemogelijkheden

SMF heeft tijdens de Innovation Expo aan staatssecretaris Mona Keijzer de speerpunten van de stichting overhandigd. Stichting MKB Financiering overlegt eens per kwartaal met het ministerie over de ontwikkelingen in de sector.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Alternatieve financiering wordt steeds belangrijker voor het midden- en kleinbedrijf. Inmiddels kijkt meer dan 20 procent van alle ondernemers naar financieringsmogelijkheden naast een lening bij de bank. De Stichting MKB Financiering kan daarbij een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld omdat de aangesloten platforms mkb-ondernemers helpen bij de uitgifte van aandelen en obligaties of helpen bij het binnenhalen van crowdfunding. Daarom ben ik ook blij met dit initiatief dat aansluit op ons MKB-Actieplan. Doordat ondernemers verschillende keuzemogelijkheden voor voldoende financiering hebben komen ze verder.”